Copyright på Aalborg Universitet

Hvad er Copyright?

Som studerende eller ansat ved Aalborg Universitet (AAU) har man kontakt med mange former for medier. Disse er omfattet af ophavsretsloven og på denne side får du et overblik over de elementer af loven, du bør vide noget om, når du anvender, tekster, billeder, film eller andre medieformer i din tilknytning med universitetet.

"Ophavsretten betyder kort sagt, at en ophavsmand, der laver et værk, er den eneste, der må gøre nogle bestemte ting med det"

                                                       Morten Rosenmeier, professor i ophavsret på Københavns Universitet*
 

Du har automatisk ophavsretten til det, du laver

Den enkeltes ophavsret er automatisk beskyttet af ophavsretsloven, når man kreerer et originalt, litterært eller kunstnerisk værk. Man skal altså ikke gøre krav på sin ophavsret. Det er først når nogen krænker den - altså f.eks. anvender dit værk i henseender, som du ikke er enig i, at du skal gøre opmærksom på, at du har ophavsretten og at det er dig, der bestemmer, hvad man må med dit værk.
 

Man skal ikke altid spørge om lov før man bruger et værk

Der findes en række situationer, hvor det er tilladt at anvende og dele ophavsretsligt beskyttet materiale uden at spørge først. Man må f.eks. citere bøger, artikler m.m., og der er på Aalborg Universitet blevet indgået særlige aftaler med Copydan, der forvalter rettigheder for en række kunstnere og skribenter samt film-, tv- og musikproducenter, forlag og dagblade.

Elektroniske materialer, som f.eks. e-bøger, elektroniske artikler, databaser mv., der gøres tilgængelige af universitetsbiblioteket, er omfattet af licensaftaler med forlag og lign., hvorved særlige regler for brug og distribution til andre gælder. Det kan du læse mere om under reglerne for Hvad må jeg med elektroniske tekster?
 

ophavsret og kreativitet

Ophavsretten har indflydelse på, hvordan du kan bruge andres materiale og hvad andre må bruge dine værker til. Den kan ind i mellem stå i modsætning til mange af de elektroniske og sociale medier, vi omgiver os med til hverdag, fordi de giver os mulighed for at dele det meste med hinanden - uden at have spurgt ophavsretshaveren.

Videoen nedenfor forklarer lidt om hvad ophavsret er og hvilken betydning den kan have for din kreativitet.

        

"Bagni, Marco and Meletti, Bartolomeo (2013) Copyright & Creativity. Source: CopyrightUser.org"
 

Ophavsret og plagiat

Plagiering er at bruge en andens tekst, ide, opsætning eller lignende, som sin egen, selvom det er en anden, der er ophavsmand. Det er derfor vigtigt at citere korrekt, så det tydeligt fremgår, hvor indholdet kommer fra. På siden "Plagiat" fra Aalborg Universitet kan du læse mere om emnet, og se hvem du skal kontakte, ved yderligere spørgsmål. 

* Rosenmeier, Morten (2014) Ophavsret for begyndere. En bog til ikke-jurister. DJØFs Forlag
 

Spørgsmål om copyright?

Som studerende eller ansat ved AAU, har du mulighed for at stille spørgsmål om ophavsretslige emner til Aalborg Universitetsbiblioteks Copyright Team på copyright@aub.aau.dk
 

Spørg copyright Teamet

Planche om copyright på AAU

Her kan du se en kort oversigt over, hvad du må kopiere, indscanne og uploade som studerende eller ansat ved Aalborg Universitet


Download pdf

Læs mere om ophavsret

Denne side varetages og opdateres løbende af Copyright Teamet på Aalborg Universitetsbibliotek. Siden er sidst opdateret i marts 2020. “Fotos: Colourbox.com”